Wed, 5/11/08 – 22:24 | Comments Off

De val van de muur, het verdwijnen van het ijzeren gordijn, levensgrote schoudervullingen die tóch uit de mode gingen. Sommige zaken leken voor altijd. Sommige zaken leken een feit, leken onveranderlijk

Lees de rest van dit artikel »
Columns

Content

Contentspecialist

Essays

Floorshow

Home » Columns

Mensen, ideeën en morgen

Geschreven door op Wednesday, 5 November 2008Geen reacties

bamaDe val van de muur, het verdwijnen van het ijzeren gordijn, levensgrote schoudervullingen die tóch uit de mode gingen. Sommige zaken leken voor altijd. Sommige zaken leken een feit, leken onveranderlijk, toch heb ik ik – in mijn relatief korte leven – verandering gezien. Grote veranderingen. Kleine veranderingen. Mooie veranderingen. Lelijke veranderingen.

Vandaag was weer zo’n dag. De dag dat ik vanuit mijn bed zo’n grote verandering mocht meemaken. Barack Obama President van Amerika. Een man die inspireert en meesleept. Een zwarte man als president van Amerika. Iemand die laat zien: “yes you can!”

Zondagnacht schoot er net voordat ik in slaap viel een inzichtje over mezelf door mijn hoofd:“Ik geloof in mensen, ideeën en morgen.” Voordat ik er verder over na kon denken, zat ik alweer in dromenland. Maar de laatste dagen komt die gedachte steeds weer terug. Ik geloof in mensen, ideeën en morgen. Niet omdat ik naïef ben of een überpositivo. Niet omdat mensen altijd goed zijn, ideeën altijd opbouwend en morgen altijd beter. Maar omdat die boodschap – ook in mijn eigen hoofd – inspireert. Omdat dat uitgangspunt je ogen opent voor de mensen die goed zijn, de ideeën die je vooruit helpen en de mogelijkheden van een nieuwe dag.

Dat is waar de boodschap van Obama mij raakt tot in mijn essentie. Mooie verkiezingspraat, zegt de cynicus. Maar dat maakt niet uit. De boodschap, de beweging, de hoop, het geloof in mensen, ideeën en morgen is in gang gezet. En alle zwartkijkers van de wereld kunnen dáár niks aan veranderen. En al is Obama geen tovenaar en verandert morgen niet meteen alles of zelfs maar een beetje. Die beweging kan je Amerika en iedereen die met Obama’s overwinning geconfronteerd wordt niet afnemen.

En al die mensen die roepen: Maar Obama is natuurlijk niet echt heel zwart. En die bedoelen: Obama voldoet niet aan mijn beeld van een zwarte man. Hou je vooroordelen lekker bij je en projecteer een andere richting op. Yes you can!

Auteur:

Over de auteur - Xaviera Ringeling

Dit is een testinstallatie van Wordpress. Maak je geen zorgen er gebeurt hier weinig :)

Je kunt niet reageren.