Wed, 5/11/08 – 22:24 | Comments Off

De val van de muur, het verdwijnen van het ijzeren gordijn, levensgrote schoudervullingen die tóch uit de mode gingen. Sommige zaken leken voor altijd. Sommige zaken leken een feit, leken onveranderlijk

Lees de rest van dit artikel »
Columns

Content

Contentspecialist

Essays

Floorshow

Home » Journalistiek, Wereldomroep

Ontroering bij Tranen van Den Uyl

Geschreven door op Wednesday, 14 December 2005Geen reacties

“Het is spannend.” John Leerdam, regisseur van het toneelstuk Tranen van Den Uyl, zucht diep. “Heel heftig,” voegt hij er nog aan toe. De decembermoorden die in 1982 in Suriname plaatsvonden zijn nog steeds van belang, vindt PvdA politicus Leerdam: “Het is nooit uit de tijd. Ik leg ook de link naar de Antillen die nu hun staatskundige structuur aan het herzien zijn. Ik moet er niet aan denken dat hetzelfde op de Antillen zou gebeuren.”

Tranen van Den Uyl gaat over de twee journalisten, de Nederlandse Han de Graaf en de Surinaamse Jozef Slagveer, die elkaar ontmoeten in Portugal. De een is onderweg naar Suriname, de ander naar Nederland. Met elkaar discussiëren ze over het kolonialisme, over de Surinaamse en de Nederlandse samenleving en over hoe Nederland met het kolonialisme is omgegaan en de kritiek daarop. De twee kijken naar het verleden, maar ook naar de toekomst.

De rol van Jozef Slagveer wordt vertolkt door de bekende Surinaamse acteur Kenneth Herdigein. Han de Graaf wordt gespeeld door PvdA lijsttrekker Wouter Bos. Voor amateur Bos was het moeilijk om de rol op zich te nemen: “Toneelspelen is mijn vak niet. Ik ben enorm geholpen doordat ik op het toneel stond met allemaal professionals. Dan sla je je er wel doorheen.”

Op Helen Kamperveen, wiens schoonvader bij de decembermoorden om het leven werd gebracht, maakte het toneelstuk diepe indruk. Kamperveen woont alweer 10 jaar in Suriname en weet goed welk gevoel daar leeft: “Er is op het ogenblik veel hoop dat er een rechtszaak zal komen. En ook angst, omdat het grimmig zou kunnen worden. Maar er met iets gebeuren, want er loopt een barst door de hele samenleving.”
Dat Tranen van Den Uyl de bezoekers aan heeft gegrepen merkte ook hoofdrolspeler Kenneth Herdigein: “Overal waar ik keek zag ik biggelende traantjes. Dat pakt je. Het grijpt je bij de kloten.”

Na de uitvoering wordt door zowel het publiek als de acteurs gespeculeerd over de toekomst van Suriname. Een ding is duidelijk; de decembermoorden mogen niet vergeten worden. En vooral voor de jeugd is het belangrijk dat de geschiedenis verteld wordt. Er zijn nog geen concrete plannen om het stuk ook in Suriname te vertonen, maar regisseur Leerdam twijfelt er niet aan:”Het moét naar Suriname. Het debat móet gevoerd worden en daar sta ik voor.”
De opbrengst van de eenmalige uitvoering gaat naar de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede. Met het geld kunnen zij lesmateriaal verspreiden over wat er op 8 december 1982 is gebeurd.

Wereldomroep

Auteur:

Over de auteur - Xaviera Ringeling

Dit is een testinstallatie van Wordpress. Maak je geen zorgen er gebeurt hier weinig :)

Je kunt niet reageren.